Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

3D Secure Code a biztonságos vásárlásért

Vásárlásaink egyre nagyobb hányadát bonyolítjuk online, ami nem véletlen: kényelmes, gyors és még csak fel sem kell kelnünk érte a karosszékből. Az online fizetéshez azonban érzékeny adatokat kell megadnunk, így mindennél fontosabb, hogy ezt biztonságos környezetben tegyük. Ennek az egyik eszköze a 3D Secure biztonsági kód, amit a Visa és a MasterCard vezetett be még 2012-ben.

Mi a 3D Secure Code és miért fontos?

Alapesetben, ha az interneten keresztül vásárolsz a bankkártyáddal, akkor a kártyán szereplő adatokat kell megadnod. Ezzel az a gond, hogy ha más kezébe kerülne a kártyád, akkor ő is tudna pénzt költeni a kártyádról anélkül, hogy az esetleges napi limiten kívül bármilyen akadályba ütközne.
Ezeket a helyzeteket igyekszik kiküszöbölni a 3D Secure biztonsági szolgáltatás, melynek a lényege, hogy az internetes vásárlások során nemcsak a kártyaadatokat kell megadni a tranzakció elindításához, hanem azon felül egy véletlenszerűen generált kódot is, amely SMS-ben érkezik meg a banknál megadott telefonszámra. A bankkártyák fizikai jelenléte nélküli fizetések így biztonságosabban kivitelezhetők.
Magyarországon a K&H Bank a betéti kártyákra vonatkozóan elsőként, a hitelkártyák körében pedig másodikként vezette be a 3D Secure Code szolgáltatást, ezzel a magyar piacon úttörőnek számított. Az Európai Unió tagállamaiban 2015. augusztus 1. óta minden fizetési szolgáltató számára elvárás a 3D Secure rendszer támogatása és betartatása.

A 3D Secure biztonsági kód alkalmazása

A 3D Secure szolgáltatást azoknál az online kereskedőknél tudod kihasználni, akik már csatlakoztak a rendszerhez. Ezt onnan fogod tudni, hogy a weboldalon megjelenik a „Verified by Visa”, illetve a „MasterCard SecureCode” logók. Részedről pedig egy internetes vásárlásra alkalmas bankkártyára van szükség. Ha nem látod ezeket a logókat, az azt jelenti, hogy az adott weboldal még nem alkalmazza a 3D Secure-t, így a tranzakció elindításához neked csak a bankkártya adatokat kell megadnod, SMS nem fog érkezni.
Minden vásárlásnál új kód érkezik, így kisebb az esélye annak, hogy vásárolni lehessen egy illetéktelen kezekbe került bankkártyával. Ha a vásárló nem tudja beírni az SMS-ben érkező kódot, akkor hiába állnak rendelkezésre a bankkártya adatok, a kód nélkül a tranzakciót nem lehet elindítani.

Az internetes vásárlások során így mindössze annyi változás van, hogy eggyel több adatot kell megadnunk. Ezek a következők:
a kártyabirtokos neve (ahogyan a kártyán szerepel),
a kártyaszám: 16 jegyű szám,
a kártya lejárati dátuma,
a kártyát kibocsátó bank neve,
a bankkártya típusa (Visa, Mastercard stb.),
CVC, illetve CVV2 kód,
az SMS-ben érkező kód.

Az SMS-ben érkező kód körülbelül 10 percig érvényes, ha ez alatt az idő alatt nem használod fel, akkor inaktívvá válik.

Már elérhető a Budapest Banknál is

2019-től biztonságosabban vásárolhatnak az interneten keresztül azok, akiknek Budapest Bankos bankkártyájuk van. 2019. január 1-jétől a Budapest Bank is bevezette az internetes biztonsági kód, vagyis a 3D Secure Code szolgáltatást.
Fontos, hogy a vásárlásnál arra a számra fogod megkapni az SMS-t, amelyiket megadtad az internetbank szolgáltatáshoz. Ha ilyen nincs, akkor arra a számra várd az SMS-t, amelyiket a mobilbank szolgáltatáshoz használsz. Ha pedig ilyen sincs, akkor az általános elérhetőségre megadott telefonszámra fogsz SMS-t kapni.
Ha még nincs megadva semmilyen telefonszám a banknál, akkor megadhatod személyesen a bankfiókban, vagy a Telebankon keresztül. Fontos, hogy ha nincs megadva a 3D Secure Code szolgáltatáshoz szükséges mobil telefonszám, akkor egyetlen olyan internetes kereskedőnél sem fogsz tudni online vásárolni a bankkártyáddal, ahol alkalmazzák a 3D Secure technológiát. Ha úgy gondolod, hogy a banknál nem a jó telefonszám van meg, így tudod leggyorsabban kérni a módosítást:

Tárcsázd a 1440-es telefonszámot! Ez a Budapest Bank Telebank ügyfélszolgálat száma.
Válaszd ki a lakossági ügyintézést: ehhez a 2-es gombot kell megnyomnod.
Az 1-es gomb megnyomásával tudod kiválasztani az „Ügyintézést meglévő ügyfelek részére”.
Add meg a bankkártya számod és a telekódod (alapesetben a bankszámlaszám utolsó három számjegye).
Az adatok megadása után válaszd ki a Gyors automata ügyintézést az 1-es gombbal.
Ezután a 9-es gombbal tudod kiválasztani az internetes vásárláshoz beállított telefonszám lekérdezését, megadását vagy módosítását.
Ezen a funkción belül az 1-es gombbal lekérdezheted a beállított telefonszámot, a 2-es gombbal pedig megváltoztathatod azt.

Azoknál a webáruházaknál, ahol nem használják a biztonsági kód szolgáltatást, továbbra is a kártyaadatokkal,
az SMS-ben kapott kód nélkül tudsz vásárolni.

Napi internetes vásárlási limit

A Budapest Bank 2018 őszén vezetett be új kártyarendszert, ami több technológiai újítást hozott magával. Ehhez kapcsolódóan az egyik változás a napi internetes vásárlási limit bevezetése volt. De mit is jelent pontosan az internetes vásárlási limit? Ez a határ jelzi azt az összeget, amit egy nap alatt el lehet költeni internetes vásárlások alkalmával. Ez a limit a napi vásárlási limit részét képezi, ezért azt nem is haladhatja meg. Ha szeretnéd megnövelni az internetes vásárlási limitet, előtte a teljes napi limitet kell módosítanod.
Ha úgy döntesz, hogy a bankkártyáddal történő internetes vásárlást teljes mértékben korlátozni szeretnéd, akkor érdemes a napi internetes vásárlási limitet 1 darabra és 1 forintra állítani. A limitet módosíthatod a Budapest Internetbankon, a Budapest Mobil Internetbankon, valamint személyesen bármelyik bankfiókban. Ha lakossági ügyfél vagy, akkor ezeken kívül a Telebankon keresztül is kérheted a módosítást.
Fontos, hogy 2018. október 29-e, vagyis a bevezetés óta az internetes vásárlások a napi vásárlási limit darabszámát és összegét is csökkentik. A 2018. december 1. után kibocsátott bankkártyáknál a napi internetes vásárlási limit megegyezik a napi vásárlási limittel.

Kinek érdemes használnia a 3D Secure-t?

Mindenkinek, aki rendszeresen vásárol interneten keresztül, és szeretne védelmet élvezni a vásárlásai során – erre jelenleg a 3D Secure biztonsági szolgáltatás az egyik legjobb megoldás. A biztonság érdekében további lépéseket is tehetsz:
ne vásárolj olyan webáruházból, amit nem ismersz; mindig nézz utána, hogy megbízható kereskedőről van-e szó,
ha egy mód van rá, ne fizess online, amikor nem biztonságos hálózatra vagy felcsatlakozva,
kerüld el, hogy idegenek hozzáférjenek a számítógépeden és a telefonodon lévő személyes adataidhoz,
bár kényelmes megoldás, inkább mégis mondj nemet, amikor a böngésződ megkérdezi, hogy elmentheti-e a bankkártya adataidat,
ha olyan e-mail-t kapsz, amiben az adataidat kérik, győződj meg róla, hogy a kérés valóban attól a szolgáltatótól származik-e, ami az e-mail-ben szerepel,
ha egy weboldalon megadod az adataidat, előtte mindig ellenőrizd, hogy biztonságos-e az oldal vagy sem. Ezt úgy teheted meg, hogy megnézed az URL kezdetét: ha úgy kezdődik, hogy https://  akkor biztonságos helyen jársz. Ezt egyébként már a böngészők is jelzik, a Chrome például piros felkiáltójellel jelzi, ha nem biztonságos vagy veszélyes oldalon jár a látogató.